söndag 9 mars 2014

En analys av de två giganterna
Jag har i denna uppgift valt att analysera de två stora politiska debattörerna inom det elektromagnetiska spektrat, alltså det vi kan se med våra ögon och ta till oss. Både Gudrun och Carl var tidiga med att ta till sig nya digitala medier när de slog igenom och båda har en trogen skara som följer deras bloggar och hemsidor.
Som jag beskrev i mitt första inlägg så har jag analyserat båda personernas internetbaserade medier utifrån följande frågeställning; 
     
  • Vad har de för målgrupp?
  • Kan ett syfte med bloggen/-arna identifieras och i så fall vilket?
  • Hur och vad är det som kommuniceras?
  • Val av kommunikativ kanal/medier? (bild, ljud, film & text)
  • Hur ofta uppdateras sidan?
  • Hur har utgivaren valt att presentera sig?
  • Finns det ett identifierbart tonläge?
  • När inlägg genomförs och om valet av tidpunkt och det kommunikativa budskapet kan sättas i ett sammanhang med den bild som skribenten vill framhäva eller förstärka?


Carl Bildt
Jag valde att börja med att titta på Carl Bildts blogg, http://carlbildt.wordpress.com. Carl som var tidig med sitt bloggande har varit en pionjär när det kommer till att kommunicera genom nya kanaler. Har startade in blogg redan 2005 och han var en av de första riksdagspolitiker som började använd Twitter.
Målgruppen som Carl Bildt försöker nå kan ibland vara lite diffus då bloggen verka appellera till en bred publik. En tidig avgränsning som kan göras är dock genom valet av medium då bloggen som gränssnitt i sig avgränsar målgruppen och påverkar den slutgiltiga målgruppen. En annan faktor är de ämnen han väljer att ta upp och det språk han använder. Av detta sammantaget bedömer jag att målgruppen bör ligga i ålderspannet 18 till 65 år. Målgruppen är också svensk eller med förmåga att läsa svenska då det skrivna språket är på svenska.  Ämnesområdet avgränsar målgruppen vidare till, av dem själva eller genom sitt jobb, politiskt intresserade personer. Av detta att döma ser jag målgruppen som politiskt aktiva sympatisörer eller opposition, men också journalister och andra grupper som till sitt jobb har att följa Carl Bildt.

Bloggen är i mångt och mycket självbiografisk och kan ses som en återspeglig av Carls liv i ”realtid”. Man skall dock inte glömma att Carl är en slipad retoriker och har ett mycket utvecklat sinne för hur information sprids och förmedlas. Detta kan påverka hur människor uppfattar det han säger och skriver. Jag vill hävda att det inte är en slump hur han väljer att skriva i sin blogg då det ger honom en möjlighet att ge sin bild av verkligheten. Syftet kan tillsynes vara att informera men valet av vad som skrivs och på vilket sätt det skrivs bedömer jag som väl genomtänkt.

Bilder förkommer näst intill aldrig och den bild som präglar bloggen mest är det sidhuvud som kröner bloggen. Bilden ger ett världsvant intryck och där Carl verkar vilja förmedla en positiv bild av sig själv. Jordklotet får en framträdande roll och det kan tolkas som att han vill framhäva världen framför sig själv och sina egna agendor. Detta bedömer jag är en bild som han medvetet vill sända då han vill ses som en person som jobbar för andras bästa. Carl Bildt med världen som arbetsplats.
Sidan i sig uppdateras oftast en gång per dag och har ett stort antal besökare på daglig basis. Carl själv beskriver sitt uppdrag som att han ska ge tyngd och kraft åt den svenska utrikespolitiken. Det sätt han väljer att beskriva sitt uppdrag på speglar hur han själv ser på sig som person och på den uppgift han har som Sveriges utrikesminister.   
Carl Bildt retoriska tonläge varierar mycket i bloggen och beroende på hur hans ”mediala dagsläge” ser ut kan det variera mellan till synes vardagliga ting till känsloyttringar med inlägg som speglar sorg, ilska, obehag, glädje och agitation. Men för det mesta så återfinns tonen i ett neutralt informativt tonläge. Det är även tydligt att det är en kanal för envägskommunikation då jag inte funnit något som tyder på att Carl Bildt svarar på läsarnas kommentarer.

Det intressanta med hur Carl Bildt väljer att använda sin blogg är hur han till synes har en väl utarbetad informationsstrategi, där bloggen ger honom möjlighet att förekomma innan han förekoms. Carl arbetar aktivt med att sätta den informativa dagordningen och att beskriva sin bild av en upplevelse eller situation. Detta bedömer jag är något han gör medvetet och är väldigt duktig på. Inlägg kommer vid rätt tid, vid rätt tillfälle och med ett tydligt budskap, planerat och utarbetat. Han är medveten om vilka läsare han har och väljer därmed vilka budskap han lägger upp och vid vilken tidpunkt. Detta får avsluta min analys av Carl Bildt och hans bloggande.    

Jag återkommer med Gudrun men nu en paus och kaffe!

Gudrun Schyman
Gudrun Schyman har som det märks på namnen på hennes blogg, eller snarade sagt hemsida, bytt plattform. Hon driver nu en egen hemsida under domänen http://www.schyman.se. Likt Carl Bildt var hon tidig med att kommunicera med målgrupper via internetbaserade medier. Hennes nuvarande sida har ett arkiv som sträcker sig tillbaka till 2009. Huruvida hennes tidigare blogg är äldre än så finner jag ingen information om, men det är nog troligt.

När Gudruns nuvarande hemsida studerats slås jag direkt av att den har en tydlig uppgift att marknadsföra varumärket Gudrun Schyman. Det är inte bara en plattform för förmedlande av information eller debatt utan även en sida för att sälja personen Gudrun Schyman. När hon beskriver sig själv lutar hon sig mot sina erfarenheter och sin uppväxt med sin mors livsåskådning som referens. Hon skriver om hur hennes liv har format den politik hon för och hur hon ser på världen, men även här kommer den marknadsföringsmässiga delen in när hon väljer att hänvisa till de böcker hon skrivit.
När jag funderar på målgruppen får jag mer och mer känslan att den appellerar till likasinnade. Även om syftet med målgruppen torde vara likt den av Carl Bildt så känner jag som om sidan mer talar till individer som redan är hennes följare eller har funderingar på att bli det.

Sidan har en tydlig informativ prägel som visar på vad Gudrun har gjort under den senaste tiden och vad hon kommer att göra. Den informerar i viss utsträckning om feministiskt initiativ men det är tydligt att det inte är dess huvudsyfte. Sidan är också en kanal för att komma i kontakt med Gudrun för att köpa hennes tjänster som föreläsare, utbildare, moderator eller Home Party ledare, något som också talar för att sidan vänder sig inåt i organisationen/kretsen snarare än utåt. Det som uttrycks på sidan är tydligt det som Gudrun har åsikter om och vilka åsikter detta är. Sidan driver också något som kallas Gudrun-TV som är en youtube-kanal som följer Gudrun i hennes dagliga arbete.

Gudrun skriver ett ”feministbrev” som kommer ut ca en gång i månaden, men då brevet endast är en liten del av sidans totala mängd så är min bedömning att sidan uppdateras minst en gång per vecka. Sidan i sig drivs av http://www.woffactory.com och huruvida samtliga inlägg görs av Gudrun själv eller om hon får hjälp går ej att utröna. Sidan kan i vissa stycken uppfattas som en redaktionell produkt.
Det övergripande tonläget på sidan präglas av polemik och debatt. Lite eller ingen direktdebatt förs på själva sidan utan den hänvisar till tidningar och andra medier där debatten förs. Även Gudruns hemsida bedömer jag arbeta mycket med planerade budskap och val av rubriker, vilket återspeglar en redaktionell och planerad informationsstrategi som i största utsträckning vänder sig inåt i organisationen. Hon vill driva på sina följare och samla sina soldater.

Detta får avsluta mitt inlägg

6 kommentarer:

  1. Hej!

    Bra analys av Schyman och Bildt, den ger en god inblick i bloggarna. Det känns som Gudrun lagt lite mer tid (pengar)på designen av presentationsytan än Carl, hon har även skaffat sig en egen domän.
    Hur har du själv tänkt kring din presentationsyta, har du tagit del av upphovsrätten och tänkt kring hur du kommer att använda bilder i kommande inlägg?

    Du är tydlig i din beskrivning av PUL och att skriva i bloggformat passar dig fint.
    Bra jobb!

    /Camilla

    SvaraRadera
  2. Jonas.
    Mycket väl genomförd jämförelse mellan dina valda bloggar. Jag har aldrig läst varken Bildt eller Schymans blogg tidigare, vilket gjorde ditt inlägg extra intressant.
    Som jag kan se har du tagit upp allt i listan du presenterade först i inlägget, och dessutom gjort det noga.
    Det hela är väldigt övergripande och rätt "formellt", jag hade gärna sett en lite mer personlig slutsats som avslutning på inlägget. Det är dock bara min personliga åsikt, annars mycket bra, tydligt och informativt.

    / Sara Nordén

    SvaraRadera
  3. Hej Jonas!

    Intressant läsning, då jag varken läst Carl Bildts eller Gudrun Schymans bloggar förut så tycker jag att man fick bra överblick över dessa. Du har löst uppgiften på ett strukturerat sätt där man kan se att du har gått genom frågorna som uppgiften efterfrågar. Bra jobbat!

    /Awat

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Tack för trevlig sammanfattning över dessa två bloggar som jag själv aldrig har besökt tidigare. Jag tycker du ger en grundlig bild över dessa två bloggar och du har svarat mycket väl på frågorna.
    Utöver recensionen tycker jag det var trevligt att läsa om den lilla kaffepausen, det gjorde blogginlägget mer personligt, vilket jag tyckte var en trevlig detalj :)

    Ha det gott // Sandra

    SvaraRadera
  5. Tjena Jonas!

    Alltid kul med lite politiska inslag, det ger ju en ton av drama direkt! Har aldrig läst Bildts eller Schymans bloggar tidigare men nu har man i alla fall fått ett smakprov. Jag gillar att du radar upp frågeställningarna, det ger inlägget ett tydligt upplägg och man vet vad du kommer besvara i texten. Jag håller med föregående talare om att din notis om kaffepausen var trevlig då detta ger en bild av dig som person och bryter av lite i den mer formella texten.

    Mvh Philip

    SvaraRadera
  6. Hej grupp 7

    Jag har varit lite frånvarande de senaste två veckorna. Ska plugga järnet denna vecka och undrar om ni andra i gruppen kommit fram till vilka mötesplatser vi ska titta på och hur vi ska presentera dem på ett intressant sätt. För även om vi gör uppgiften individuellt ska vi tydligen komma överens om vilka mötesplatser vi ska kika på.
    Hör gärna av er på min presentationsyta. Mvh// Sandra

    SvaraRadera