söndag 9 mars 2014

PUL


Ja då var det så att tiden springer ifrån och man sitter på sista dagen och gör det man från början hade tänkt genomföra under en lugn och utdragen period av hela veckan. Men då livet inte är som alltid själv vill och chefer alltid finns, varken man vill det eller inte, så får man improvisera och överkomma för att nå sitt mål.

Enligt instruktion så skulle ja ju först ta en funderare hur PUL påverkar min blogg och det jag skriver.
En sammanfattning om PUL går att hitta på rikstagen.se under författningssamlingar. PUL grundprincip beskrivs i den första paragrafen och uttrycks på följande sätt..

Personuppgiftslag (1998:204)
Syftet med lagen

1 § Syftet med denna lag är att skydda människor mot att deras personliga integritet kränks genom behandling av personuppgifter.

Efter att tagit del av lagen har jag dragit följande slutsatser.
De områden som berör en blogg i stört utsträckning r följande:

7 § Bestämmelserna i denna lag tillämpas inte i den utsträckning det skulle strida mot bestämmelserna om tryck- och yttrandefrihet i tryckfrihetsförordningen eller yttrandefrihetsgrundlagen.Förhållandet till offentlighetsprincipen

8 § Bestämmelserna i denna lag tillämpas inte i den utsträckning det skulle inskränka en myndighets skyldighet enligt 2 kap. tryckfrihetsförordningen att lämna ut personuppgifter.

Bestämmelserna hindrar inte heller att en myndighet arkiverar och bevarar allmänna handlingar eller att arkivmaterial tas om hand av en arkivmyndighet. Bestämmelsen i 9 § fjärde stycket gäller inte för en myndighets användning av personuppgifter i allmänna handlingar.
Grundläggande krav på behandlingen av personuppgifter

9 § Den personuppgiftsansvarige skall se till att

a) personuppgifter behandlas bara om det är lagligt,
b) personuppgifter alltid behandlas på ett korrekt sätt och i enlighet med god sed,c) personuppgifter samlas in bara för särskilda, uttryckligt angivna och berättigade ändamål,d) personuppgifter inte behandlas för något ändamål som är oförenligt med det för vilket uppgifterna samlades in,e) de personuppgifter som behandlas är adekvata och relevanta i förhållande till ändamålen med behandlingen,f) inte fler personuppgifter behandlas än som är nödvändigt med hänsyn till ändamålen med behandlingen,g) de personuppgifter som behandlas är riktiga och, om det är nödvändigt, aktuella,h) alla rimliga åtgärder vidtas för att rätta, blockera eller utplåna sådana personuppgifter som är felaktiga eller ofullständiga med hänsyn till ändamålen med behandlingen, och
b) den personuppgiftsansvarige skall kunna fullgöra en rättslig skyldighet,
c) vitala intressen för den registrerade skall kunna skyddas,
d) en arbetsuppgift av allmänt intresse skall kunna utföras,
e) den personuppgiftsansvarige eller en tredje man till vilken personuppgifter lämnas ut skall kunna utföra en arbetsuppgift i samband med myndighetsutövning, eller


i) personuppgifter inte bevaras under en längre tid än vad som är nödvändigt med hänsyn till ändamålen med behandlingen.

I fråga om första stycket d gäller dock att en behandling av personuppgifter för historiska, statistiska eller vetenskapliga ändamål inte skall anses som oförenlig med de ändamål för vilka uppgifterna samlades in.
Personuppgifter får bevaras för historiska, statistiska eller vetenskapliga ändamål under längre tid än som sagts i första stycket i. Personuppgifterna får dock i sådana fall inte bevaras under en längre tid än vad som behövs för dessa ändamål.

Personuppgifter som behandlas för historiska, statistiska eller vetenskapliga ändamål får användas för att vidta åtgärder i fråga om den registrerade bara om den registrerade har lämnat sitt samtycke eller det finns synnerliga skäl med hänsyn till den registrerades vitala intressen.
När behandling av personuppgifter är tillåten

10 § Personuppgifter får behandlas bara om den registrerade har lämnat sitt samtycke till behandlingen eller om behandlingen är nödvändig för att

a) ett avtal med den registrerade skall kunna fullgöras eller åtgärder som den registrerade begärt skall kunna vidtas innan ett avtal träffas,
f) ett ändamål som rör ett berättigat intresse hos den personuppgiftsansvarige eller hos en sådan tredje man till vilken personuppgifterna lämnas ut skall kunna tillgodoses, om detta intresse väger tyngre än den registrerades intresse av skydd mot kränkning av den personliga integriteten. ’

:Källa riksdagen.se

 För att sammanfatta det jag har kommit fram till så får jag i mitt bloggande inte hantera personuppgifter på ett sådan sätt att person kan lida skada. Jag får inte hantera personuppgifter som på något sätt kan skada rikets säkerhet eller påverka den allmänna säkerheten, skada en brottutredning, skada den ekonomiska eller finansiella systemet, mm.

Så länge jag förhåller mig till de grundläggande krav som beskrivs i PUL 9 § Grundläggande krav på behandlingen av personuppgifter så kommer jag hålla mig inom det lagstöd som finns. Så med de sista orden kommer jag ge mig i kast med att lösa uppgift och återkomma med mina funderingar kring Carl Bild och Gudrun Schyman.


PÅ återseende!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar